Tehyn pääluottamusmies: ”Synnytykset saatetaan siirtää Rovaniemelle ennen vuoden loppua, jos täältä Kemistä loppuvat työntekijät”

Kaikkiaan 48 työntekijää tullaan irtisanomaan tai heille osoitetaan toinen tehtävä. Osa saattaa irtisanoutua itse. Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysosaston toiminta loppuu ensi vuoden alusta alkaen.

Kuvateksti
Länsi-Pohjan sairaalan synnytystoiminta lakkaa ja siirtyy Rovaniemelle Lapin keskussairaalaan.
Kuva: Ari Korkala

Mehiläinen Länsi-Pohjan keskussairaalan muutosneuvotteluiden tuloksena 48 työntekijää tullaan irtisanomaan tai heille osoitetaan toinen työtehtävä joko Länsi-Pohjan keskussairaalassa tai muussa Mehiläisen työpisteessä.

Helmikuussa alkaneiden ja 24. kesäkuuta päättyneiden uutosneuvotteluiden piirissä oli 55 työntekijää. He työskentelevät synnytysosastolla, äitiys- ja naistentautien poliklinikalla, lasten vuodeosastolla ja lasten neurologian poliklinikalla.

Keskussairaalan toimitusjohtaja Lasse Männistö kertoi Ylen uutisessa eilen, että tähän mennessä 35 henkilölle on löytynyt uusia työtehtäviä. Jos työntekijä ei halua vastaanottaa muuttuvaa työtehtävää, työnantaja voi irtisanoa tämän.

Tehyn pääluottamusmies Sari Auvisen mukaan kevään muutosneuvotteluiden aikana kävi ilmi, että kaikki eivät halua ottaa vastaan uusia tehtäviä.

”Osa ilmoitti jo alun perin, että haluaa tehdä nimenomaan kätilön töitä. Oulussa asuvat ja töissä täällä Kemissä käyvät saattavat hakea töitä Oulusta. Samanlaista työtä ei tältä seudulta löydy.”

Irtisanomiset tulevat voimaan vuoden lopussa, mutta on mahdollista, että synnytykset loppuvat jo ennen sitä.

”Synnytykset saatetaan siirtää Rovaniemelle ennen vuoden loppua, jos täältä Kemistä loppuvat työntekijät.”

Auvinen on toiminut 19 vuotta Tehyn pääluottamusmiehenä. Tuona aikana hän on tottunut ajatukseen, että sote-alalta löytyy aina töitä ja varsinkin sitä myötä, kun pula osaajista on pahentunut.

”Tällä hetkellä en ole asiasta täysin varma. En olisi uskonut, että joudun luottamusmiehenä käymään yt-neuvotteluja, jossa ihmisiä irtisanotaan.”

Synnytystoiminta on pyörinyt Länsi-Pohjan keskussairaalassa vuosia poikkeusluvalla. 1 000 synnytyksen raja ei ole täyttynyt vaan synnytyksiä on viime vuosina ollut noin 400 vuodessa.

”Jos synnytyksiin tulee nyt katkos, en usko, että ne koskaan Kemiin palaavat.”

Auvinen korostaa, että alaa piinaa epävarmuus. Päätöksenteko Lapin hyvinvointialueen työnjaosta on edelleen kesken. Sitäkin enemmän hänen mukaansa vaikuttavat  maan hallituksen kehysriihen päätökset ja lausuntokierroksella oleva esitys sairaalaverkkolainsäädännöstä.

"Löysässä hirressä tässä kaikki roikkuvat.”

Lue lisää

Lapin hyvinvointialue päätti jättisäästöistä – ”Ilmapiiri on pettynyt ja surullinen niin säästöihin kuin valtiotason kurituksiin”