Ministeriö korjaa rokotuspykälää – palaute vaikutti

Työntekijän rokotussuojaa koskeva pykälä muuttuu.

Kuvateksti
Hoitohenkilöstön rokottamisen on osoitettu vähentävän potilaiden sairastuvuutta ja kuolleisuutta. Kuva: Pia Inberg

Sosiaali- ja terveysministeriö selkiyttää tartuntatautilain pykälää, joka koskee työntekijän ja opiskelijan rokotussuojaa. Tarkoitus on suojata potilaita tartuntataudeilta, ja lain tavoitteena on hyvä rokotuskattavuus.

Pykälässä todetaan, että työnantaja saa käyttää vain asianmukaisesti rokotettuja työntekijöitä tiettyjen potilaiden hoitamisessa. Pykälän soveltamisessa on kuitenkin ollut työpaikoilla epäselvyyttä.

Tehy on saanut jäseniltään paljon palautetta asiasta. Työnantajat ovat esimerkiksi antaneet rokotuksista kieltäytyvälle työntekijälle varoituksia. Työntekijöitä on myös uhattu lomautuksella tai painostettu jäämään palkattomalle vapaalle. 

Myöskään lain edellyttämää lääketieteellistä arviota ei ole kaikilla työpaikoilla tehty, vaan työnantaja on vaatinut rokotuksia kaikissa tehtävissä. Lain ei myöskään ollut tarkoitus johtaa tilanteeseen, jossa työntekijöiden yksityisyyden suoja vaarantuu.

– Tehy on esittänyt säännöksen selkiyttämistä, koska käytännössä kentällä tulkinta on epäselvää, Tehyn työympäristöasiantuntija Anna Kukka sanoo. 

Tehy vastusti lausunnossaan pykälää, jota nyt ryhdytään korjaamaan. Tulkintaristiriitoja oli Tehyn mielestä käytännössä mahdoton välttää, koska työpaikat ja -tehtävät ovat niin erilaisia. Tehy ei kuitenkaan vastusta rokotuksia, vaan kehottaa jäseniään ottamaan viranomaisten suosittelemat rokotteet.

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee muutosesityksen syksyn aikana. Se on tarkoitus antaa eduskunnalle joulukuussa 2018. Muilta osin tartuntatautilakia ei ole tarkoitus muuttaa.  

Tartuntatautilain säädökset rokotuksista tulivat voimaan 1.3.2018. Työnantaja vastaa yhdessä työterveyshuollon kanssa lain edellyttämistä rokotuksista. Niitä ovat tuhkarokko-, vesirokko-, hinkuyskä- ja influenssarokotukset.