Kätilökapina eduskuntatalolla: ”Onko turvallista synnyttää tien poskessa?”

Eduskuntatalon edessä oli tiistaina pettynyttä väkeä. Kätilöliitto osoitti mieltään synnytyssairaaloiden lakkauttamista vastaan. Juuri edellisenä päivänä tuli tieto synnytysten lakkauttamisesta Lohjalla.

Kuvateksti
Kätilökapinaan osallistui muun muassa kätilöitä, doulia, Imetyksen tuen väkeä ja perheitä.
Kuva: Terhi Mäkinen

Taas viuhuu saksi, onko synnärinä taksi, huudot kaikuivat ja Kätilöliiton siniset ja Tehyn punaiset ilmapallot viuhuivat tuulessa eduskuntatalon edessä.

”Päätös Lohjasta on lyhytnäköinen. Sillä on iso vaikutus perheiden elämään nyt ja tulevaisuudessa. Voin vain kuvitella kollegojen tuntoja, kun työpaikka lähtee alta”, totesi Kätilöliiton puheenjohtaja Päivi Oinonen.

”Päätöstä on perusteltu turvallisuudella, mutta ei ole turvallista synnyttää tien poskessa. Tuntuu, että vain raha ratkaisee. Päättäjät ovat tehneet isoja arvovalintoja.”

Missä päätösten pohja, kun lakkautetaan Lohja? Missä päätösten pohja, kun lakkautetaan Länsi-Pohja?

Lapin hyvinvointialue päätti muutama viikko sitten lakkauttaa synnytykset Mehiläinen Länsi-Pohjassa Kemissä ja keskittää ne Rovaniemelle.

Tehyn puheenjohtaja, kätilö Millariikka Rytkönen oli myös mukana Eduskuntalon kätilökapinassa. Hän oli järkyttynyt Husin päätöksestä lakkauttaa Lohjan synnytykset. 

”Suomi on ollut maailman turvallisin maa synnyttää, mutta tämä on päätetty romuttaa. Nämä ovat poliittisia päätöksiä, joissa vastuu on vyörytetty pylvästalosta Husille ja Länsi-Pohjan tapauksessa Lapin hyvinvointialueelle.”

Rytkönen muisteli, että hän oli kymmenen vuotta sitten Fiatinsa kanssa Eduskuntatalon edessä Kätilöliiton matkasynnytyspäivässä. ”Päättäjien ymmärrys ei ole kasvanut kymmenessä vuodessa.”

Anna Kiljunen osallistui mielenosoitukseen yhdeksän kuukauden ikäisen vauvansa kanssa.
Anna Kiljusen vauva on syntynyt Lohjan sairaalassa, ja kokemus oli uskomattoman hyvä.

Anna Kiljunen tuli mielenosoitukseen yhdeksän kuukauden ikäisen vauvansa kanssa. Hän päätyi Lohjalle synnyttämään, koska muualla oli täyttä, mutta se osoittautui onnenpotkuksi.

 ”Se oli maailman ihanin paikka synnyttää. Haluaisin synnyttää siellä vielä uudelleen, mutta en tiedä, onko se mahdollista.”

Näillä näkymin synnytykset Lohjalla päättyvät vuonna 2026.

Doulien mielenosoituskyltti Kätilöliiton mielenosoituksessa Eduskuntatalolla.
Doulat Anna-Riitta Kässi ja Hanna-Mari Kuikka vastustavat synnytysten keskittämistä isoihin yksiköihin.

Doulat Anna-Riitta Kässi ja Hanna-Mari Kuikka kantoivat mielenosoituksessa itsetehtyä kylttiä. Doula on synnyttäjän tukihenkilö. Anna-Riitta alkoi doulaksi, kun huomasi omassa synnytyksessään, että tukihenkilöstä olisi ollut apua.

”Järkyttää, mutta ei yllätä. Sama kaava toistuu”, sanoo Anna-Riitta päätöksestä lakkauttaa synnytykset Lohjalla. 

Hanna-Mari on toiminut doulana jo 13 vuotta. Hän on nähnyt synnytyskulttuurin muutoksen ja miten se vaikuttaa odottajiin. ”Joskus mihinkään Husin alueen sairaalaan ei ole meinannut sulkujen takia mahtua synnyttämään ja on ehdotettu lähtöä Kotkaan. Aina vain tulee isompia yksikköjä.”

Kätilö Mariette Pontan kyltin kanssa Kätilöliiton mielenosoituksessa.
Kätilöliiton varapuheenjohtaja Mariette Pontán on pettynyt Husin aluevaltuuston päätökseen lakkauttaa synnytykset Lohjalla. ”Esimerkiksi Hangosta tulee lähimpään synnytyssairaalaan pitkä matka. Lapissa etäisyydet ovat myös pitkiä, mutta täällä pitää vielä ajaa ruuhkassa.” Mariette itse on töissä Folkhälsanilla.

Tukeaan kätilökapinalaisille kävi osoittamassa moni kansanedustaja kuten vihreiden Sofia Virta, joka on puheenjohtaja eduskunnan turvallisen odotus- ja vauva-ajan edistämisryhmässä.

Hän kannusti olemaan rohkeasti yhteydessä päättäjiin ja protestoimaan. ”Jos miehet synnyttäisivät, tällaista ei tapahtuisi. Sanon sen suoraan.”

Lue lisää:

Synnytyksen loppuivat Lohjalta - "Naisilla ja lapsilla ei ole päättäjille mitään arvoa"